Menscykeln består av fyra faser, som kan efterlikna de fyra årstiderna.
Det må heta mensCYKEL, som en cirkel, men i själva verket så är det mer som en spiral eftersom en aldrig kommer tillbaka till samma punkt igen. Varven runt i spiralen kan skifta genom livet, då den både kan bli kortare men även längre.
MENSEN - DEN INRE HÖSTEN
Mensen startar alltid med rött färskt blod som sedan pågår 4-7 dagar. Under menstruationen så har vi precis avslutat förra varvet. Hormonerna går ner och når sin lägsta nivå och vi blöder ut endometriet, livmoderslemhinnan, som byggts upp under förra cykeln.
De låga nivåerna av hormonerna östrogen och progesteron kan göra att en känner sig lite mer trött än vanligt och då är det viktigt att lyssna på kroppen, ta den tid du behöver.
En del kan ha väldiga problem med menssmärtor, illamående och behöver verkligen tid för att vila. Men det är viktigt att poängtera att det inte är normalt att må så dåligt.
Andra känner inte av särskilt mycket och kan må bra att träna och leva som vanligt, detta är helt individuellt och ska också efterlevas på det sättet. Vad behöver du just nu?
Under mensen stimuleras de små folliklarna, äggblåsorna, som finns i äggstockarna av ett hormon, FSH = follikelstimulerande hormon, från hjärnan. Hjärnan signalerar till folliklarna att snart är det dags att börja vakna och växa.
FOLLIKULÄRFASEN - DEN INRE VÅREN
Follikulärfasens första dag börjar egentligen första dagen på menscykeln, när mensen kommer. Follikulärfas står helt enkelt för hela den fasen där de små folliklarna växer inför ägglossning. Men i det här skedet pratar jag om den fas som är mellan mensen, när blodet har torkat upp, och innan det fertila fönstret öppnas. Innan östrogenet börjar producera sekret och vi bli fertila. Under den här fasen är vi infertila.
När mensen är slut så börjar de små folliklarna att vakna, precis som knopparna på träden. Folliklarna i sin tur producerar östrogen, men än så länge inte i särskilt stor mängd. Östrogenet är tillväxthormon som får oss att känna oss lite mer piggare och gladare, precis som på våren när solen börjar skina igen.
ÄGGLOSSNINGEN - DEN INRE SOMMAREN
Ju större folliklarna blir ju mer östrogen producerar de. När de når en viss nivå så svarar de små kryptorna i cervix, livmodertappen, på det och börjar producera sekret inne från livmoderhalsens kanal, den endocervikala kanalen. Sekretet får cervix att öppna sig så att sekret kan rinna ut. Detta betyder att vi är fertila!
Östrogenet, både innan och under den fertila fasen, får även endometriet att växa sig tjock samt att en kan uppleva att brösten blir fylligare och slemhinnorna i vulvan och vaginan att bli lite svullna.
Ägglossningen är det stora eventet under hela menscykeln, som årets stora fest. Som tex midsommarafton. Solen skiner, blommorna har slagit ut och träden står gröna i all sin prakt.
Väldigt många kan känna en extra energikick under det fertila fönstret, för ju mer östrogen vi har ju mer energi har vi också. Vi kan känna oss mer utåtriktade och mer sociala.
LUTEALFASEN - DEN INRE HÖSTEN
När ägglossningen har skett, när ägget har lämnat sin follikel och farit iväg för att möta upp eventuella spermier i äggledaren, så skrumpnar follikelskalet ihop och blir en gulkropp.
Östrogenet från follikeltillväxten går ner och istället tar gulkroppen över. Gulkroppen producerar till största del progesteron men även en del östrogen, men progesteron ska alltid vara dominerade över östrogenet.
Progesteron är som motsatsen av östrogen. Medan östrogenet bygger upp endometriet så gör progesteronet att den mognar och blir full av näring för att kunna ta efter ett eventuellt befruktat ägg.
Progesteron är även mer lugnande hormon för kroppen och ämnesomsättningen går upp.
Vi har inte samma energi som under ägglossningen. Lite som på hösten, vi vill dra oss lite tillbaka. En del mer än den andra. Vi kanske inte bryr oss lika mycket om saker som vi gjorde under ägglossningen, vi kanske vill ta det lite lugnare, träna lugnare. Ha djupare konversationer, läsa böcker eller vara mer i naturen. Och att sedan på slutet, börja förbereda oss igen för den inre vintern och menstruationen. Det är helt individuellt hur vi hanterar denna fas.
Comments